Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω  

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

παγωμένος ώμος

     paγome΄nos o΄mos    
frozen shoulder

     φρόζεν σόλdερ    

Ερμηνεία:

Ο παγωμένος ώμος είναι γνωστός και ως συμφυτική θυλακίτιδα (adhesive capsulitis)  και σημαίνει τον ακινητοποιημενο ώμο εξ αιτίας του πόνου που συνοδεύει την παραμικρή κίνηση του. Η φλεγμονή αυτή χαρακτηρίζεται από δυσκαμψία και πόνο του πάσχοντος ώμου [βραχιονοωμοπλατιαίος πόνος και αδυναμία κίνησης]. Τα σημεία και συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως σταδιακά και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και υποχωρούν συνήθως μέσα σε τρία χρόνια.

Pριν από την εκδήλωση του παγωμένου ώμου προηγείται κάποια συστηματική πάθηση, κατά την οποία παρεμποδιζόταν η κινητικότητα του βραχίονα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο ή μαστεκτομή. Υπάρχουν όμως και ιδιοπαθείς περιπτώσεις, στις οποίες δεν μπορεί να εντοπιστεί κάποιο αίτιο, αλλά οι διαβητικοί είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση του παγωμένου ώμου.

Μερικοί ασθενείς  με υποθυρεοειδισμό και θυρεοειδίτιδα του Hashimoto αναφέρουν ότι υποφέρουν από αρθραλγίες και μυαλγίες. Και ενώ τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς  δεν είναι πάντα η κύρια αιτία του πόνου των αρθραλγιών και των μυαλγιών, εν τούτοις αποτελεί παράγοντα κινδύνου πρόκλησης πόνου.

 Υπάρχει μια κατάσταση που ονομάζεται ΄΄υποθυρεοειδική  μυοπάθεια΄΄, Όμως αυτή η κατάσταση είναι πολύ συνήθης στα άτομα με εμφανή υποθυρεοειδισμό.

Πολλοί άνθρωποι με Hashimoto έχουν επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών που είναι λιγότερο από βέλτιστα, αλλά όχι αρκετά χαμηλά ώστε να έχουν ως αποτέλεσμα την πρόκληση μυαλγιών και μυικής αδυναμίας.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν συμφυτική θυλακίτιδα [1].

 Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι τα άτομα με υπερθυρεοειδισμό που παίρνουν αντιθυρεοειδικά  φάρμακα, όπως η μεθιμαζόλη, μερικές φορές αυτό το γεγονός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση αρθραλγιών [2].

 Ο παγωμνος ώμος αντιμετωπίζεται θεραπευτικά με ειδικές ασκήσεις του ώμου, υδροδιάταση (ενδοκαψική ένεση τοπικού αναισθητικού ή κορτικοστεροειδούς με στόχο της διάταση του αρθρικύ θυλάκου του ώμου) , κορτικοστεροειδή και διάφορα άλλα θεραπευτικά μέσα που ενίενται στην άρθρωση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζεται αρθροσκοπική χειρουργική σε περίπτωση χαλάρωσης του αρθρικού θυλάκου, που διευκολύνει την κινητικότητα. Είναι ασυνήθης η υποτροπή  του παγωμένου ώμου στον ίδιο ώμο, αλλά μπορεί να εμφανιστεί στον άλλο ώμο, σε  σε μερικούς πάσχοντες [3]. Το  94%  των ασθενών με ιδιοπαθή παγωμένον ώμο  επαναποκτούν την ομαλή κινητικοτητα του ώμου τους  χωρίς καμιά θεραπεία [4].

 

 

 



Ετυμολογία:



Βιβλιογραφική Τεκμηρίωση:

1.Shih-Wei HuangJia-Wei LinWei-Te WangChin-Wen WuTsan-Hon Liou, and Hui-Wen Lin Hyperthyroidism is a Risk Factor for Developing Adhesive Capsulitis of the Shoulder: A Nationwide Longitudinal Population-Based Study. Sci Rep. 2014; 4: 4183.

2.Kazuhiko TakayaNatsumi Kimura, and Toru Hiyoshi. Antithyroid Arthritis Syndrome: A Case Report and Review of the Literature. Intern Med. 2016 Dec 15; 55(24): 3627–3633.

3.Frozen shoulder: A systematic review of therapeutic options Harpal Singh Uppal, Jonathan Peter Evans, Christopher Smith. World J Orthop. 2015 March 18; 6(2): 263–268. Published online 2015 March 18. doi: 10.5312/wjo.v6.i2.263

4. The Natural History of Idiopathic Frozen Shoulder: A 2- to 27-year Followup Study Heidi Vastamäki, Jyrki Kettunen, Martti Vastamäki. Clin Orthop Relat Res. 2012 April; 470(4): 1133–1143. Published online 2011 November 17.doi: 10.1007/s11999-011-2176-4

 



Συνώνυμα:





 Δείτε σχετικές φωτογραφίες της Google »


© Δρ. Δημήτριος Ν. Γκέλης, Ιατρός, Ωτορινολαρυγγολόγος, Οδοντίατρος,
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών


Άλλες λέξεις στην κατηγορία Ορθοπεδική: